
CAP PLAT AMB BLAT
TODO SOBRE EL MUNDO SIN GLUTEN

SEGUIMENT
El seguiment és senzill i s'ha d'anar fent de manera crònica per saber que tenim la malaltia sota control.
És important que hi hagi un seguiment per saber com ens estem recuperant. Com la celiaquia es controla a base d’una dieta i no de medicació, cal ser conscients de que la dificultat de fer-la be existeix ja que, dependrà dels coneixements del propi pacient en saber què i com ha de menjar cada dia.
En adults el més habitual és que al cap d’un any del diagnòstic el teu metge de digestiu et demani una analítica d’anticossos i una biòpsia per saber com s’han recuperat les vellositats. La millora s’estima entre els 6 mesos i 2 anys ja que no és el mateix recuperar un budell amb una afectació vellositària incipient que un budell amb una afectació vellositària total. Així és com sabrem si s’està fent bé la dieta sense gluten i per tant que la nostra recuperació va per bon camí. Una vegada el metge ens digui que tornem a tenir el budell sa com si mai haguéssim patit atròfia vellositària, haurem de seguir fent la dieta sense gluten de per vida per mantenir-nos sans.
En el cas d’infants s’acostuma a fer una analítica al cap d’uns mesos del diagnòstic per veure si els anticossos van disminuint.
És recomanable un seguiment paral.lel amb test de pèptids immunogènics de gluten (GIP) d’orina i femta de manera aleatòria. Aquest test son domèstics i es poden comprar online (Gluten Detect). Aquesta recomanació és extensible a qualsevol grup d’edat i el que mostren és si hem ingerit gluten sense saber-ho. És una manera còmoda de comprovar que no hem patit una transgressió involuntària sobre tot quan hem menjat en algun lloc on no tenim massa clar si ens ho han fet amb totes les garanties o inclús per seguiment d’infants en el menjador escolar.